ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ

Σπήλαιο Αλιστράτης, 23/09/2017

 

Η Οργανωτική Επιτροπή του 1ου Τουριστικού Συμποσίου Δυτικού Παγγαίου «Ωδή Αμφιπόλεως», που διενεργήθηκε από τις 30 Ιουνίου έως την 02 Ιουλίου 2017 στις Κοινότητες του Δήμου Αμφίπολης (Αμφίπολη, Πρώτη και Ν. Φυλή), σας παρουσιάζει τα συμπερά- σματα που εξήχθησαν με βάση τις προτάσεις  που έγιναν από τους συνέδρους των ομάδων εργασίας. Σύνοψη αυτών παρουσιάστηκε στην τελετή ανακοίνωσής τους στο Σπήλαιο Αλιστράτης στις 23/9/2017 και τα οποία διανεμήθηκαν στους αρμόδιους φορείς, το Υπουργείο Εσωτερικών (ΜΑΚ-ΘΡΑΚ), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Σερρών και τον Δήμο Αμφίπολης  προς αξιοποίησή τους και υλοποίηση μέσα από τα τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα και τον προϋπολογισμό τους. Τα συμπε-ράσματα έχουν ως εξής:

 

Ι. Σε επίπεδο καταγραφής των προβλημάτων διαπιστώθηκαν:

 

 1. Η τεράστια έλλειψη δημοσίων και ιδιωτικών υποδομών της περιοχής, κυρίως σε οδικό δίκτυο, διαθέσιμες κλίνες και πρόσβαση σε μνημεία-αξιοθέατα.
 2. Επισημάνθηκε η ελάχιστη γνώση των μεγάλων δυνατοτήτων της περιοχής μας από τα ταξιδιωτικά γραφεία και οργανισμούς λόγω της μη οργανωμένης ή ελλιπούς παρουσίας των φορέων σε εκθέσεις-συνέδρια κλπ.
 3. Καταγράφηκε ότι υπάρχει απουσία οργανωμένου στρατηγικού τουριστικού πλάνου, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν ελάχιστα έως και τίποτε από την περιοχή μας οι δυνητικοί επισκέπτες.
 4. Διαπιστώθηκε μία γενική αντιπαλότητα των Κοινοτήτων του Δήμου που οδηγεί σε έλλειψη συνεργασίας και ασυνεννοησία και περαιτέρω καθυστέρηση στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή της περιοχής.
 5. Προκύπτει μία αντι-τουριστική αντίληψη που διαπερνά τις τοπικές αρχές και τους δημότες στην βάση του αιτιολογήματος ότι, αποτελούμε μια αποκλειστικά αγροτική περιοχή, η οποία δεν μπορεί ή δεν χρειάζεται να γίνει και τουριστική. Κατ’ επέκταση διαφάνηκε απουσία σύγχρονης τουριστικής αντίληψης σε φορείς, ιδιώτες και επιχειρήσεις, που επιτείνεται από την ανυπαρξία φορέα-οργανισμού για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων-πλάνων-πρωτοβουλιών για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
 6. Επιβεβαιώθηκε ότι λείπει ένα εμπνευσμένο αναπτυξιακό όραμα, πράγμα που οδηγεί στην μη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και των πολιτών, έως και αδιαφορία επάνω στην όποια μέχρι σήμερα τουριστική πολιτική της περιοχής.
 7. Επισημάνθηκε η έλλειψη παντελούς συνεργασίας μεταξύ των υπαρχόντων παρόχων τουριστικών υπηρεσιών (ξενοδοχεία, εστιατόρια, μεταποιητικές αγροτικές επιχειρήσεις), με συνέπεια την χαμηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών σε σχέση με μας σύγχρονες απαιτήσεις στον τομέα αυτόν.
 8. Τέλος, διαπιστώθηκε ότι όλα τα ανωτέρω αποδεικνύονται από την αδυναμία διατήρησης του θετικού κλίματος με αφορμή την προβολή και δημοσιότητα που έλαβε η περιοχή μας με την ανακάλυψη του τύμβου Καστά και την απουσία των φορέων και αρμοδίων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 

ΙΙ. Αναλυτικά τα συμπεράσματα, κατά κατηγορίες και τομείς, είναι:

 

Α. ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ-ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 

Ι.  ΓΕΝΙΚΑ:

 1. Δημιουργία τοπικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με μεταποιημένα προϊόντα τα οποία να φέρουν το σήμα (brand name) «Αμφίπολη».
 2. Ανάπτυξη βιωματικού αγροτουρισμού μέσα από θεματικές δράσεις και δρώμενα (τα καζάνια, ο τρύγος, η συγκομιδή διαφόρων προϊόντων, επισκέψεις κτηνοτροφικών μονάδων κλπ., δράσεις οι οποίες είναι ανεπτυγμένες στην περιοχή μας).

 

ΙΙ. ΕΙΔΙΚΑ:

 1. Δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) για τα τοπικά αγροτικά μεταποιημένα προϊόντα, τα οποία πλήττονται από την έλλειψη προώθησης στην κατανάλωση (πωλήσεις).
 2. Δημιουργία καλαθιού τοπικών αγροτικών προϊόντων με σκοπό την προώθησή του με στοχευμένες δράσεις, όπως συμμετοχή σε εκθέσεις και άλλα.
 3. Διοργάνωση τακτικών εκδηλώσεων σε κάθε χωριό της περιοχής μας με θέμα την γαστρονομία του (ντόπια, ποντιακή, θρακιώτικη, μικρασιάτικη, σαρακατσάνικη), ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο.

 

 

Β. ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 

Ι.  ΓΕΝΙΚΑ:

 1. Ανάπτυξη βιωματικού τουρισμού σε μονάδες παραγωγής μεταποιημένων τοπικών προϊόντων της περιοχής, σε συνδυασμό με τις αγροτουριστικές δράσεις που αναφέρθηκαν πιο πριν.
 2. Ένταξη της «Μαθητιάδας» σε Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη και ανάπτυξή της για την ενίσχυση του αθλητικού και σχολικού τουρισμού της περιοχής.
 3. Επανασχεδιασμός και εμπλουτισμός του φεστιβάλ Αμφίπολης με επί πλέον δράσεις εκτός των θεατρικών παραστάσεων που δεν θα περιορίζονται στην ψυχαγωγία των κατοίκων της περιοχής αλλά και για προσέλκυση ξένων επισκεπτών.

 

ΙΙ. ΕΙΔΙΚΑ:

 1. Δημιουργία και σήμανση περιπατητικού διαδρόμου επάνω στα ίχνη της αρχαίας Εγνατίας Οδού-δρόμος Αποστόλου Παύλου και σταθμών ξεκούρασης. Προβολή του σε τουριστικά γραφεία-οργανισμούς κλπ. εσωτερικού και διεθνείς που ασχολούνται με Προσκυνηματικό τουρισμό.
 2. Δημιουργία πανελλαδικών και διεθνών αθλητικών αγώνων με ποδήλατα κάθε είδους. Χάραξη περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρόμων σε όλη την περιοχή για ανάπτυξη του φυσιολατρικού τουρισμού.
 3. Σχεδιασμός και υλοποίηση διεθνών θεματικών φεστιβάλ για χορό και μουσική κλπ.
 4. Ανάπτυξη τουρισμού ευεξίας με την λειτουργία φεστιβάλ γιόγκα, πιλάτες κλπ. σε κατάλληλους χώρους.
 5. Σχεδιασμός και δημιουργία νέας «Μαθητιάδας» με καλλιτεχνικό, οικολογικό, φυσιολατρικό και επιστημονικό περιεχόμενο κάθε 2ο έτος και ενδιάμεσα από την υπάρχουσα «Μαθητιάδα» αθλητισμού.
 6. Παροχή κινήτρων για δημιουργία μικρών εταιριών από νέους της περιοχής μας για extreme sports στον Αγγίτη, Στρυμόνα, Παγγαίο και Κερδύλια μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανάπτυξης φυσιολατρικού τουρισμού.
 7. Χάραξη και εκτέλεση χαρτογραφημένης περιηγητικής διαδρομής, που θα ξεκινάει από την Αμφίπολη, θα συνεχίζει στις βραχογραφίες του Παγγαίου, θα διαπερνά την Ρωμαϊκή Έπαυλη (Villa Ructica)  Αγγίστας, θα σταθμεύει στους μακεδονικούς τάφους και το ρωμαϊκό γεφύρι του Σταθμού Αγγίστας, πριν τερματίσει στο Σπήλαιο της Αλιστράτης, τις εκεί βραχογραφίες του Αγγίτη και στο βυζαντινό κάστρο Ν.Ζίχνης.
 8. Ανάδειξη της Πρώτης ως κέντρου νεότερης πολιτικής ιστορίας σε συνεργασία με το ίδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

 

 

Γ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ι.  ΓΕΝΙΚΑ:

 1. Αξιοποίηση προγραμμάτων της UNESCO και ένταξη μνημείων ή περιοχών στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
 2. Επαφές με πρακτορεία και τουριστικά γραφεία του εσωτερικού και εξωτερικού.
 3. Συστηματικότερη και μεθοδικότερη ανάδειξη εντός κι εκτός Ελλάδας των μνημείων αρχαιολογικού, ιστορικού, θρησκευτικού και νεότερου προβιομηχανικού χαρακτήρα, τόσο στο δυτικό όσο και συνολικά σε όλο το Παγγαίο. Καλύτερη τουριστική προβολή μέσα από ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τηλεοπτικά αφιερώματα, έκδοση τουριστικών φυλλαδίων και οδηγών, θέσπιση ξεναγήσεων γνωριμίας με τα μνημεία και την περιοχή.
 4. Η εστιασμένη ανάδειξη του τύμβου Καστά σε ηχηρό όνομα και αρχαιολογικό προορισμό (brand archeological name) για την προσέλκυση τουριστών.
 5. Συνεργασία με εσωτερικά και διεθνή ιδρύματα (της Ελληνικής διασπορά, το ίδρυμα Ομπάμα, το ίδρυμα Λάτση κλπ) για την εκπόνηση προγραμμάτων τουριστικής ανάπτυξης και χρηματοδότησης.
 6. Μελέτη και γνώση, ανάδειξη και αξιοποίηση των βραχογραφιών του δυτικού Παγγαίου σε άμεση σύνδεση με τις αντίστοιχες υφιστάμενες βραχογραφίες στο παρακείμενο φαράγγι του Αγγίτη ποταμού.

 

ΙΙ. ΕΙΔΙΚΑ:

 1. Δημιουργία φορέα από ενεργούς πολίτες της περιοχής- συντονιστικό όργανο για τον συστηματικό σχεδιασμό και υλοποίηση όλων των αποφάσεων και δράσεων για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την συνεργασία με άλλους φορείς και κυρίως με τον ΕΟΤ, Υπουργείο Τουρισμού κλπ. Σχεδιασμός πλάνου συνεργασίας του φορέα με τις οργανώσεις της Ελληνικής Ομογένειας απανταχού για την επίσκεψη οργανωμένων ομάδων στην περιοχή μας με σκοπό την διαφήμιση και σύσφιξη σχέσεων ως φίλων της Αμφίπολης.
 2. Ανάθεση μελέτης σε επιστημονική ομάδα για την αειφόρο και όχι μόνο οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, με σεβασμό στο περιβάλλον, την πράσινη ενέργεια και τον πολιτισμό της.
 3. Εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου (master plan) για την περιοχή λαμβάνοντας υπόψη το πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο της περιοχής με σκοπό να καταστεί η Αμφίπολη διεθνές κέντρο πολιτισμού.
 4. Καταγραφή όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων-αξιοθέατων της περιοχής, ψηφιοποίησή τους και προβολή τους ως ομοιογενές προϊόν και δημιουργία ενιαίου σήματος (logo) της Αμφίπολης για κάθε χρήση (υπηρεσίες ή προϊόντα).
 5. Δημιουργία συγκεκριμένων τουριστικών προτάσεων-δράσεων που θα περιλαμβάνουν τα κάθε είδους αξιοθέατα της περιοχής.
 6. Σύσταση ομάδας ενεργών πολιτών ως διαχειριστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για διαφημιστική προβολή της περιοχής σε όλα τα κοινά-στόχους (target group).
 7. Δημιουργία ιστοσελίδας πολύγλωσσης ως βασικό εργαλείο διαφήμισης και προβολής των δράσεων και των αξιοθέατων της περιοχής.
 8. Έκδοση λεπτομερούς πολύγλωσσου τουριστικού οδηγού  με τα αξιοθέατα της περιοχής της περιοχής με σύγχρονη και μοντέρνα φωτογράφιση από ειδικό.
 9. Έκδοση οδικού χάρτη με όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής.
 10. Δημιουργία εφαρμογής (application) για κινητά τηλέφωνα ή τάμπλετ (tablet)  με τα αξιοθέατα και την ιστορία της περιοχής.
 11. Προβολή της περιοχής μέσα από την συμμετοχή του φορέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε εξειδικευμένες θεματικές εκθέσεις του εσωτερικού και εξωτερικού με προσεχτική παρουσία ανάλογη του γενικότερου τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας.
 12. Συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών και φορείς της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Δράμας, Καβάλας και Θεσσαλονίκης (σε πρώτη φάση) για πραγματοποίηση σχολικών δράσεων και εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα μνημεία της περιοχής.
 13. Συνεργασία με ταξιδιωτικούς πράκτορες για διοργάνωση εκδρομών στα μνημεία από Πολιτιστικούς Συλλόγους, Αστικές Εταιρίες, ΚΑΠΗ και λοιπά σωματεία.

 

 

Δ. ΥΠΟΔΟΜΕΣ

 

Ι.  ΓΕΝΙΚΑ:

 1. Προβολή του ζητήματος της ολοκλήρωσης της ανασκαφής   του Τύμβου Καστά με σκοπό την άσκηση πίεσης στους ιθύνοντες για την ανάδειξη και ανάπτυξη της περιοχής μας.
 2. Κατασκευή και άλλων κλινών διαμονής στην περιοχή που να μπορούν να φιλοξενήσουν οργανωμένα γκρουπ εκδρομέων-επισκεπτών 50 περίπου ατόμων σε ένα κατάλυμα.
 3. Ανάπτυξη προγραμμάτων leader-ΟΠΑΧ ή παρόμοιων νέων προγραμμάτων που θα προκύψουν.
 4. Ένταξη των μνημείων σε τρέχοντα αναπτυξιακά προγράμματα.
 5. Ένταξη του παλαιού χωριού Λακκοβίκια (Μεσολακκιάς) σε αναπτυξιακό πλάνο-πρόγραμμα και παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες για αναπαλαιώσεις των κατοικιών τους με κατασκευή υποδομών με σκοπό να μετατραπεί το χωριό σε πρότυπο τουριστικό διατηρητέο οικισμό.
 6. Ένταξη των παλαιών αλευρόμυλων της Αγγίστας  σε αναπτυξιακό πλάνο-πρόγραμμα με παράλληλη αξιοποίηση του ρέματος Ανάληψης με χάραξη μονοπατιών και διαδρόμων σε όλο το μήκος του ώστε να γίνουν επισκέψιμα για φυσιολατρικό και βιωματικό τουρισμό  στον  σωζόμενο μύλο Τζώρτζη.
 7. Καθαρισμός και αποκατάσταση των σκουπιδότοπων της περιοχής και έμφαση στην καθαριότητα ως ένδειξη του πολιτισμού της.
 8. Επεκτάσεις σχεδίων με ειδικούς όρους δόμησης βάσει του κτηματολογίου με την απόδοση εκτάσεων στον Δήμο Αμφίπολης για παραχώρησή τους σε ιδιώτες επενδυτές για αξιοποίηση (πχ. η δασική έκταση Ν.Φυλής, η περιμετρική έκταση Πρώτης, η πανοραμική τοποθεσία νοτιοανατολικά της Αμφίπολης (Αλή Πασάς), η περιμετρική της αρχαίας Αργίλου κλπ).
 9. Βελτίωση οδοποιίας και κυρίως του εσωτερικού οδικού δικτύου της περιοχής για την ανάπτυξη και ειδικότερα για την άμεση πρόσβαση σε μνημεία ή σε σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
 10. Συνέχιση των ανασκαφών στην Αμφίπολη και αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου.

 

ΙΙ. ΕΙΔΙΚΑ:

 1. Κατασκευή συνεδριακού κέντρου χωρητικότητας τουλάχιστον 500 θέσεων εξ αρχής ή με μετατροπή υπάρχοντος ανάλογου κτιρίου της περιοχής (πχ. μαρμάριδικο Ν.Φυλής).
 2. Σύμπραξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτών για την συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων παλαιών βιομηχανικών ιδιωτικών κτιρίων (μαρμάριδικο Ν.Φυλής, ξυλουργείο Αγγίστας κλπ.) ή και αστικών κτιρίων, με σκοπό την χρήση τους για την βιωματική επιμόρφωση και εκπαίδευση μαθητών κλπ. αλλά και για πολιτιστικές δράσεις-εκδηλώσεις.
 3. Δημιουργία ενός εκθεσιακού Πάρκου Βραχογραφιών με την ανάλογη υποστήριξη σε επίπεδο παροχής πληροφοριακού υλικού, επιτόπιας ξενάγησης και περιπατητικών διαδρομών.
 4. Σύσταση ενός πρότυπου διαδραστικού Μουσείου Βραχογραφιών σε εγγύτητα με τον χώρο ύπαρξής τους, λειτουργία πωλητηρίου με έργα κι αναπαραστάσεις βραχογραφιών, εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέμα την τεχνική της λάξευσης πάνω σε βράχο και άλλα σκληρά υλικά.
 5. Δημιουργία ενός εκθετηρίου αρχαίων νομισμάτων προερχόμενα αποκλειστικά από την περιοχή της Αμφίπολης, συσχετιζόμενων με τη λειτουργία και τη χρήση του ταφικού μνημείου Καστά, παράλληλα με τη εκπόνηση σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
 6. Αναπαλαίωση των κτιρίων του παλαιού σιδηροδρομικού Σταθμού Αγγίστας, του Ταχυδρομείου και του κτιρίου της Αστυνομίας και απόδοσή τους στην τοπική κοινωνία για πολιτιστικές δράσεις.
 7. Σήμανση και χαρακτηρισμός όλων των μνημείων  και αξιοθέατων της περιοχής, ιστορικού και φυσιολατρικού περιεχομένου.
 8. Δημιουργία μικρών ξενοδοχειακών μονάδων σε τροποποιημένα παλιά πλοία-σκάφη, καθώς επίσης και αδειοδότηση σκαφών αναψυχής, που θα είναι ελλιμενισμένα στο λιμάνι Αμφίπολης.
 9. Κατασκευή υποδομών για την υποδοχή επισκεπτών στο Δέλτα του Στρυμόνα και ίδρυση κέντρου ενημέρωσης για τον βιότοπο.
 10. Συντήρηση με διάνοιξη, σηματοδότηση, εκ νέου χαρτογράφηση και διαφημιστική προβολή των ορεινών μονοπατιών του Δυτικού Παγγαίου και την σύνδεσή τους με τα υπάρχοντα ορεινά καταφύγια (Ροδολίβους και Πρώτης) με την παράλληλη ανάδειξη και αξιοποίησή τους.
 11. Καθαρισμός, αποκατάσταση και ανάδειξη του ρωμαϊκού συστήματος ύδρευσης  «Ούγκρος» που ξεκινάει από το Ροδολίβος και καταλήγει στην Αγγίστα στην θέση «Κουβάς» ώστε να γίνει επισκέψιμο για ιστορικό τουρισμό.
 12. Διάνοιξη, ανάδειξη και αξιοποίηση του σπηλαίου «Δισσάκια» κοντά στο παλιό χωριό Λακκοβίκια ώστε να γίνει επισκέψιμο για σπηλαιολογικό τουρισμό.
 13. Ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης (για 1,5 ακόμη χιλιόμετρο περίπου) του αγροτικού δρόμου που συνδέει την Συμβολή με την Αλιστράτη για την αξιοποίηση των αξιοθέατων της περιοχής (φαράγγι Αγγίτη και σπηλαίου Αλιστράτης) με την συνεργασία των όμορων Δήμων Αμφίπολης και Ν.Ζίχνης, καθώς και η διάνοιξη και νέα ασφαλτόστρωση του εθνικού δρόμου στο κομμάτι που συνδέει την Αλιστράτη με την Λευκοθέα του Δ. Ν.Ζίχνης.

 

 

Ε. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Ι.  ΓΕΝΙΚΑ:

 1. Ενεργοποίηση και επαγγελματική κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού και δη του τοπικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών φορέων, στη δυναμική των «ηγετών καθοδηγητών» για τη διαμόρφωση μιας προσοδοφόρας τουριστικής προοπτικής και ανάπτυξης.
 2. Συνεργασία με φορείς και οργανισμούς διαχείρισης τουρισμού ξένων χωρών και σύσταση ομάδας άντλησης πληροφοριών, μεταφοράς τεχνογνωσίας και εμπειριών από επαΐοντες ειδικούς του χώρου για την οργάνωση και ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής.

 

ΙΙ. ΕΙΔΙΚΑ:

 1. Να διοργανωθούν σεμινάρια και δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την κείμενη νομοθεσία σχετικά με την μετατροπή των κατοικιών της περιοχής που χρησιμοποιούνται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες σε ενοικιαζόμενες.
 2. Δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους παρόχους τουριστικών υπηρεσιών (ξενοδόχους, εστιάτορες, ιδιοκτήτες καφε-μπαρ/beach bar κλπ) με σκοπό την βελτίωση των παρεχόμενων από αυτούς υπηρεσιών.
 3. Προγραμματισμός και πραγματοποίηση επιμορφωτικών ημερίδων-σεμιναρίων με σκοπό την καλλίτερη γνώση της ιστορίας της περιοχής μέσα από τα γεγονότα (παλιά και σύγχρονα) και τα μνημεία της.

 

**********

 

AfrikaansShqipአማርኛՀայերենAzərbaycan diliEuskaraБеларуская моваবাংলাBosanskiБългарскиCatalàCebuanoChichewa简体中文繁體中文CorsuHrvatskiČeština‎DanskNederlandsEnglishEsperantoEestiFrançaisFryskGalegoDeutschGreekગુજરાતીKreyol ayisyenHarshen HausaŌlelo HawaiʻiHmongMagyarÍslenskaIgboBahasa IndonesiaGaeligeItaliano日本語Basa Jawaಕನ್ನಡҚазақ тілі한국어كوردی‎КыргызчаLatinLatviešu valodaLietuvių kalbaLëtzebuergeschMalagasyBahasa MelayuMalteseTe Reo MāoriमराठीМонголဗမာစာनेपालीNorsk bokmålPolskiPortuguêsਪੰਜਾਬੀRomânăРусскийSamoanGàidhligСрпски језикSesothoShonaසිංහලSlovenčinaSlovenščinaAfsoomaaliEspañolBasa SundaKiswahiliSvenskaТоҷикӣதமிழ்తెలుగుTürkçeУкраїнськаO‘zbekchaTiếng ViệtCymraegisiXhosaYorùbáZulu