Χαιρετισμός Δημήτρη Γαρούφα-στην τελετή έναρξης του Συμποσίου Τουριστικής Ανάπτυξης Δυτικού Παγγαίου

Κυρίες και κύριοι

Εκ μέρους της επιτροπής  διοργάνωσης του συμποσίου για την  τουριστική ανάπτυξη της περιοχής της Αμφίπολης και του δυτικού Παγγαίου σας καλωσορίζω σ΄ αυτό τον ιστορικό χώρο της Αμφίπολης.

Σας καλωσορίζω στην Αμφίπολη του ΄Αγνωνα που την ίδρυσε το 437 π.χ. «περίβλεπτον κατά γη τε  και θάλαττα» ,στην Αμφίπολη του  Σπαρτιάτη στρατηγού Βρασίδα που ο τάφος του βρίσκεται κάτω από το αρχαιολογικό Μουσείο, στην Αμφίπολη του Θουκυδίδη που λεπτομερώς την περιγράφει στην ιστορία του και εξαιτίας της έγινε ιστορικός  επειδή δεν πρόλαβε το 424 π.χ. να την προστατέψει από τους Σπαρτιάτες, αυτεξορίσθηκε 20 χρόνια και του δόθηκε ο χρόνος να γράψει την ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου,  στην Αμφίπολη του Φιλίππου που την κατέλαβε το 357 π.χ. και την ανέδειξε σε  κέντρο του Μακεδονικού Ελληνισμού, στην Αμφίπολη που αποτέλεσε το ορμητήριο του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την προς ανατολάς πορεία του γιατί εδώ ήταν η έδρα   του ναυτικού του, στην Αμφίπολη που  συνδέθηκε με μεγάλα ιστορικά  γεγονότα, την επισκέφθηκαν  Ρωμαίοι αυτοκράτορες ,και  αποτέλεσε την δεύτερη πόλη μετά τους Φιλίππους που επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος όταν ήλθε στην Ευρώπη, στην Χριστιανική Αμφίπολη όπου μαρτύρησαν  η Αγία  Θεσσαλονίκη και οι ΄Αγιοι της  Μώκιος,, Ταυρίων   και Αύκτος.

Σας καλωσορίζουμε στην Αμφίπολη που για 1.200 χρόνια από το 437 π.χ. μέχρι τον 7ο μ.χ αιώνα ήταν  η «Μακεδόνων πρώτη» ,εμπορικό και πνευματικό μητροπολιτικό κέντρο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που σε δεδομένη στιγμή εξέφρασε το πνεύμα του οικουμενικού Ελληνισμού και τα μνημεία της «φθέγγονται» για αυτή την ιστορική πορεία, για την λειτουργία της ως μητροπολιτικού πολιτιστικού κέντρου στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτή η Αμφίπολη δεν ιδρύθηκε τυχαία από τον ΄Αγνωνα το 437 π.χ. όπως λέει ο Θουκυδίδης «περίβλεπτος κατά γην τε  και θάλαττα».Η περιοχή είχε γεωστρατηγική σημασία αλλά και  σπάνια φυσική ομορφιά ,είχε συγκριτικά πλεονεκτήματα που της έδωσαν την δυνατότητα να λειτουργεί για αιώνες ως  μητροπολιτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής ,ως φάρος του οικουμενικού Ελληνισμού. Θα ήθελα να επισημάνω ότι ακόμα και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η ευρύτερη περιοχή κατοικούνταν από Χριστιανούς ΄Ελληνες  σε ποσοστό πάνω από  80% .

Το όνομα της Αμφίπολης μετά από αιώνες  απασχόλησε την επικαιρότητα πάλι, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2014 με την αποκάλυψη του μοναδικού μνημείου στον τύμβο «Καστά» και θα μπορούσε με την ολοκλήρωση των ανασκαφών και την δυνατότητα επίσκεψης στο μνημείο να προσελκύσει εκατομμύρια επισκεπτών από τα πέρατα της γης  και υπό κάποιες προϋποθέσεις να ξαναλειτουργήσει η Αμφίπολη ως πολιτιστικό κέντρο διεθνούς ακτινοβολίας και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας άλλης ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο την αρχαία Αμφίπολη. Δυστυχώς όμως  το ανασκαφικό έργο περιέργως σταμάτησε και καρκινοβατεί , ο τύμβος δεν έγινε επισκέψιμος ακόμη και φαίνεται να προχωρούν μόνο κάποια έργα ανάδειξης των αρχαίων μνημείων μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Επειδή σε μια ευνομούμενη χώρα οι πολίτες δεν πρέπει να παρακολουθούν μοιρολατρικά τις εξελίξεις αλλά να θεωρούν προσωπική τους υπόθεση ότι γίνεται στην δημόσια ζωή και την περιοχή τους ,  συγκεντρωθήκαμε κάποιοι που καταγόμαστε από αυτή την περιοχή και αποφασίσαμε την διοργάνωση του συμποσίου τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, δηλαδή του δυτικού Παγγαίου. Η πρωτοβουλία μας δεν φιλοδοξεί να υποκαταστήσει άλλους φορείς και αντίθετα θέλουμε με την προσπάθειά μας αυτή να  αρχίσει κάποια  ουσιαστική συζήτηση και μεταξύ των κατοίκων της περιοχής αλλά και μεταξύ αρμοδίων φορέων  για τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής η οποία όπως προανέφερα έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.  Πέρα από τα μνημεία της αρχαίας Αμφίπολης έχει τα δυό ποτάμια,το Στρυμόνα και τον Αγγίτη, το Παγγαίο, το σπήλαιο Αλιστράτης, το λιμάνι της Αμφίπολης, τα μοναστήρια, τη θάλασσα, απέραντους αμυγδαλεώνες και ελαιώνες    και τοπία απαράμιλλου κάλλους…Είναι μια περιοχή που προσφέρεται για  αρχαιολογικό, φυσιολατρικό, θρησκευτικό, ορειβατικό  και κάθε μορφής τουρισμού.

Θα μπορούσε ακόμη να συνδεθεί με τα Πανεπιστήμια και αφού  δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή να διοργανώνονται επιστημονικές η  πολιτιστικές εκδηλώσεις διεθνούς ακτινοβολίας. ΄Ηδη ενδεικτικά αναφέρω ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που στηρίζει την προσπάθεια ενδιαφέρθηκε στο παρελθόν να διοργανώνει τους θερινούς μήνες κύκλους μαθημάτων σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος διεθνών σπουδών  για το έργο του Θουκυδίδη και την ρεαλιστική  θεωρία της ιστορίας.

Στην διάρκεια του συμποσίου   θα ακουστούν εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς και εξειδικευμένους επιστήμονες ,θα γίνουν συζητήσεις και θα διατυπωθούν συμπεράσματα και προτάσεις που θα υποβληθούν στον Δήμο Αμφίπολης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και σε άλλους αρμόδιους φορείς για να  αξιολογηθούν και υλοποιηθούν. Χαιρόμαστε γιατί βρίσκονται εδώ οι φορείς αυτοί που δήλωσαν ότι περιμένουν τις προτάσεις για να τις μελετήσουν κι΄ οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι φορείς αυτοί βοήθησαν για την διοργάνωση αυτού του συμποσίου δεδομένου ότι συνδιοργανωτές  είναι και  το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω της Εφορείας αρχαιοτήτων Σερρών και το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ενώ η επικεφαλής αυτού υφυπουργός κ.Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά αγκάλιασε και στήριξε και οικονομικά την προσπάθεια ,  ενώ  την στήριξή τους προσέφεραν  μεταξύ άλλων ο Δήμος Αμφίπολης, το ΑΠΘ, το ΠΑΜΑΚ, Το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας που υπέδειξαν εισηγητές αλλά και αρκετοί άλλοι επιστημονικοί  φορείς.

Το συμπόσιο που απόψε αρχίζει είναι μια  προσπάθεια  της κοινωνίας των πολιτών, ενεργών πολιτών με στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, μιας ολιστικής ανάπτυξης .Γιατί δεν θέλουμε να περιορισθεί η τουριστική κίνηση της   σε επισκέπτες που θα έλθουν για   2-3 ώρες στην περιοχή, θέλουμε να δημιουργηθούν υποδομές ώστε να προσελκυσθούν επισκέπτες που θα διαμένουν για 1-2 μέρες στην περιοχή και θέλουμε λειτουργία της Αμφίπολης ως πολιτιστικού κέντρου διεθνούς ακτινοβολίας..

Σίγουρα στην πορεία διοργάνωσης έγιναν και λάθη και σίγουρα κάποια πράγματα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα αλλά ελπίζουμε ότι το συμπόσιο αυτό θα αποτελέσει την αφορμή και αφετηρία  μιας ουσιαστικής και γενικευμένης συζήτησης, της επεξεργασίας προτάσεων  και λήψης αποφάσεων από τους αρμόδιους φορείς  για την δημιουργία άμεσα  υποδομών στην περιοχή,  και  με  αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων . ΄Εχουμε επίγνωση ότι η περιοχή στερείται υποδομών και είναι στη σωστή κατεύθυνση οι εξαγγελίες  από την Περιφέρεια Κερνικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Πολιτισμού για δημιουργία κέντρου πληροφόρησης και μικρής συνεδριακής αίθουσας στην Αμφίπολη ,η δημιουργία αρχαιολογικών διαδρόμων για επίσκεψη των μνημείων της, η ανάδειξη του τύμβου «Καστά»  αλλά πρέπει να γίνουν και πολλά άλλα για να δημιουργηθούν οι υποδομές που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ολιστικής ανάπτυξης της περιοχής, μιας πρότυπης ανάπτυξης  που θα στηρίζεται στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αλλά και θα είναι συμβατή με τα μνημεία και τον πολιτισμό της περιοχής…

Κυρίες και κύριοι

Στις αρχαίες τραγωδίες ερχόταν η κάθαρση, η λύση, από τον από μηχανής θεό. Στην δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Αμφίπολη με την αποκάλυψη του ταφικού της μνημείου στον τύμβο «Καστά»   τα τελευταία χρόνια λειτούργησε   σαν από μηχανής θεός. Σε μια  περίοδο προβλημάτων, σε μια  παρακμιακή εποχή θα έλεγα   για το  Ελλαδικό κράτος, η Αμφίπολη  έστειλε  μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση  υπενθυμίζοντας  το πολιτιστικό μας απόθεμα και  το χρέος μας απέναντι στην ιστορία. Με τα μνημεία της  «φθέγγεται» προς κάθε κατεύθυνση , τονώνει  το φρόνημα, ενώνει τους ΄Ελληνες   φωτίζοντας το δρόμο του καθήκοντος και  υπενθυμίζει  τα αυτονόητα σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, ότι δηλαδή αυτός ο τόπος   έχει βαριά βιομηχανία τον ανθρωποκεντρικό  πολιτισμό του και γι΄ αυτό όπως λέει ο ποιητής ακόμη και «των φονιάδων το αίμα με φως ξεπληρώνει»….

Ας δώσουμε την δυνατότητα αυτό το μήνυμα να είναι πιο αποτελεσματικό αξιοποιώντας  την Αμφίπολη  και κάνοντάς την πάλι  «περίβλεπτο» σε όλη την οικουμένη, ως κέντρο  πολιτισμού ,ως φάρο που θα εκπέμπει ως ανέσπερο φως τις  ανθρωποκεντρικές αρχές του οικουμενικού Ελληνισμού …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

AfrikaansShqipአማርኛՀայերենAzərbaycan diliEuskaraБеларуская моваবাংলাBosanskiБългарскиCatalàCebuanoChichewa简体中文繁體中文CorsuHrvatskiČeština‎DanskNederlandsEnglishEsperantoEestiFrançaisFryskGalegoDeutschGreekગુજરાતીKreyol ayisyenHarshen HausaŌlelo HawaiʻiHmongMagyarÍslenskaIgboBahasa IndonesiaGaeligeItaliano日本語Basa Jawaಕನ್ನಡҚазақ тілі한국어كوردی‎КыргызчаLatinLatviešu valodaLietuvių kalbaLëtzebuergeschMalagasyBahasa MelayuMalteseTe Reo MāoriमराठीМонголဗမာစာनेपालीNorsk bokmålPolskiPortuguêsਪੰਜਾਬੀRomânăРусскийSamoanGàidhligСрпски језикSesothoShonaසිංහලSlovenčinaSlovenščinaAfsoomaaliEspañolBasa SundaKiswahiliSvenskaТоҷикӣதமிழ்తెలుగుTürkçeУкраїнськаO‘zbekchaTiếng ViệtCymraegisiXhosaYorùbáZulu