ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Απολογισμός Εκδήλωσης «Υδροβιότοπος Δέλτα Στρυμόνα και στόχοι ανάπτυξης»

 

ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ – ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την Παρασκευή 17/2/2018 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη από την «Ωδή Αμφιπόλεως», τον Όμιλο Σερρών για την UNESCO και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών, ενημερωτική εκδήλωση στο καφενείο Ματσίκη, πλατεία Ν.Κερδυλλίων, Σερρών, με θέμα  *Υδροβιότοπος Δέλτα Στρυμόνα και στόχοι ανάπτυξης* στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Υδροβιότοπων της 2/2/2018, που επιλέχθηκε από την Γραμματεία της Συνθήκης Ραμσάρ.

 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για τον υδροβιότοπο του Δέλτα (στις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα στην ακτή Ν.Κερδυλλίων), την προστασία και την ορθολογική χρήση με την ήπια αξιοποίησή του µέσω της ανάληψης πρωτοβουλιών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και µέσω διεθνών συνεργασιών, καθώς και για τις δυνατότητες τουριστικής προβολής του ως τουριστικού προϊόντος-προορισμού προς όφελος όλης της ευρύτερης περιοχής.

 

Οι ομιλητές, η  Αικατερίνη Εμμανουηλίδου (Πρόεδρος ομίλου Unesco Σερρών), ο Δημήτριος Μάρκου (Μηχανικός Περιβάλλοντος),  ο Νικόλαος Σουλάκης (Αρχιτέκτων Μηχανικός) και ο Ιωάννης Ζαλίδας (Βοτανολόγος),  παρουσίασαν με απλό και κατανοητό τρόπο  όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητο να γνωρίζει η τοπική κοινωνία σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής με αιχμή τον υδροβιότοπο. Κατέδειξαν τον τρόπο της τουριστικής αξιοποίησης με συγκεκριμένα παραδείγματα από άλλους υδροβιότοπους- υγροτόπους  ανά την Ελλάδα, όπως αυτοί του Έβρου, του Ολύμπου, του Νέστου-Βιστωνίδας κ.ά.  Ανέλυσαν δε το προσδοκώμενο όφελος που θα έχει η ευρύτερη περιοχή των Ν.Κερδυλλίων με την ένταξη του υδροβιότοπου σε ένα ενιαίο πρόγραμμα αξιοποίησης, που θα περιλαμβάνει όλα τα αξιοθέατα της περιοχής, όπως αρχαιολογικά, ιστορικά, φυσιολατρικά, θρησκευτικά κ. ά. που διαθέτει. Εξάλλου και ο οικολογικός τουρισμός είναι κομμάτι του τουρισμού που μπορεί να προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ενδιαφέρονται ειδικά για την γεωμορφολογική και βιολογική αξία του υδροβιότοπου, καθώς και για την προστασία και παρατήρηση του πλήθους και των ειδών των υδρόβιων πουλιών που παρατηρούνται.

 

Η σημαντική προσέλευση των δημοτών και άλλων πολιτών στην εκδήλωση, το ενδιαφέρον τους για όσα παρουσιάστηκαν, καθώς και οι συζητήσεις που ακολούθησαν μετά την εκδήλωση, κατέδειξαν σε όλους τους παρευρισκόμενους ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τέτοιες πρωτοβουλίες και ενημέρωση, ότι προσδοκούν να γίνουν πραγματικότητα οι όποιες ενέργειες για την ανάπτυξη και σ’ αυτό το πεδίο, καθώς και ότι αγκαλιάζουν γενικότερα τις προσπάθειες που αναγνωρίζουν ότι μπορεί να οδηγήσουν τον τόπο ένα βήμα πιο μπροστά.

 

Η «Ωδή Αμφιπόλεως» μεταξύ άλλων παρουσίασε και τον Τουριστικό Οδηγό της ευρύτερης περιοχής Αμφίπολης- Δυτικού Παγγαίου που ετοιμάζει και  κάλεσε τους πολίτες να συνεργαστούν μαζί της είτε ατομικά είτε μέσα από φορείς και συλλόγους, ώστε να γίνει εφικτή η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξή της και η δημιουργία θέσεων εργασίας στο εγγύς μέλλον.

 

Τέλος, η «Ωδή Αμφιπόλεως»  ευχαριστεί θερμά τον πρόεδρο, κ. Παναγιώτη Ψαρρά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Κερδυλλίων για την ευγενική υποστήριξη που πρόσφεραν και αγκάλιασαν από την αρχή την εκδήλωση. Δόθηκε δε η υπόσχεση για την μελλοντική συνεργασία τους σε θέματα που θα  αναδεικνύουν τις δυνατότητες της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και όχι μόνον.

 

Η δράση εντάσσεται στο * Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρώπης 2018* και στους 17 Global Goals δράση 11,14,15,17 των Ηνωμένων Εθνών

 

3 Σχόλια

 • Ο/Η Σπυρίδων Μαρκογιαννης λέει:

  Συγχαρητήρια Ο,τι αποβλέπει στην αξιοποίηση των τοπικών δυνατοτήτων αγκαλιάζεται απ όλους μας. Θα σας παρακολουθούμε και θα βοηθήσουμε.

 • Ο/Η Πάνος Γιαννακουλόπουλος λέει:

  Ποιές είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις που κάνει ο σύλλογός Σας αναφορικά με την αξιοποίηση των εκβολών του Στρυμόνα, του λιμανιού της Αμφίπολης και της αντίστοιχης ακτογραμμής;
  Ποιό είναι το συνολικό κόστος της επένδυσης, που κρίνεται ως αναγκαία για το Projekt και με ποιόν τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί;
  Ποιός είναι ο φορέας που, κατα τη γνώμη Σας, είναι σε θέση να υλοποιήσει το όλο εγχείρημα;
  Σας ευχαριστώ.

  • Ο/Η Λάζαρος Ιντζεσίλογλου λέει:

   Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας και συνοπτικά σας απαντούμε ότι:

   1. Οι προτάσεις για την αξιοποίηση των Εκβολών του Στρυμόνα, του Λιμανιού και της Ακτογραμμής είναι οι εξής:

   Οικοτουρισμός (birdwatching, κτλ)
   Εναλλακτικός θαλάσσιος τουρισμός (ξενάγηση εν πλω, καταδύσεις, κτλ)
   Τουριστικά καταλύματα, σχεδιασμένα με βάση τις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης (μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα)
   Υδατοδρόμιο εντός του Λιμανιού

   2. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι υπάρχουν οι βασικές υλικές (ύδρευση, επεξεργασία λυμάτων, κτλ) και άυλες υποδομές (ΣΧΟΑΑΠ, καθορισμός αιγιαλού και παραλίας). Το ύψος των επενδύσεων καθορίζεται από:

   το ενδιαφέρον των επενδυτών
   τη Φέρουσα Ικανότητα του Συστήματος (επάρκεια φυσικών πόρων, κ.α.)

   3. Οι εν δυνάμει φορείς υλοποίησης των επενδύσεων είναι:

   Η ίδια η ‘Ωδή Αμφιπόλεως’ (κυρίως ‘soft’ ενέργειες)
   Οι Δήμοι Αμφίπολης και Παγγαίου
   ΚΟΙΝΣΕΠ
   Ο Φορέας Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής
   Ιδιώτες επενδυτές

   4. Ειδικά για το λιμάνι σας αναφέρουμε

   To λιμάνι πρέπει εκτός από αλιευτικά σκάφη , να μπορεί να φιλοξενήσει ιστιοπλοϊκά, τουριστικά σκάφη που θα μπορούν να κάνουν ημερήσιες εκδρομές στο Άγιο Όρος ή θα κουβαλούν επισκέπτες στον Καστά από όλα τα παραλιακά μέρη και βέβαια υδροπλάνα που θα μπορούν να μεταφέρουν όλο τον χρόνο επισκέπτες -κυρίως υψηλού εισοδήματος- στην περιοχή.
   Θα μπορούσε στο μέλλον να λειτουργήσει εδώ με την βοήθεια Πανεπιστημίων και Ιδρυμάτων , ακόμα και ένα μουσείο σχετικά με την κατασκευή των πλοίων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

   Το λιμάνι αν αξιοποιηθεί, θα δημιουργήσει εμπορική κίνηση που σημαίνει μικρές εταιρίες τροφοδοσίας με καύσιμα και νερό , ενοικίασης τουριστικών σκαφών , πώλησης ειδών αλιείας , εστίασης , επισκευών κινητήρων,parking σκαφών , τουριστικά περίπτερα κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

AfrikaansShqipአማርኛՀայերենAzərbaycan diliEuskaraБеларуская моваবাংলাBosanskiБългарскиCatalàCebuanoChichewa简体中文繁體中文CorsuHrvatskiČeština‎DanskNederlandsEnglishEsperantoEestiFrançaisFryskGalegoDeutschGreekગુજરાતીKreyol ayisyenHarshen HausaŌlelo HawaiʻiHmongMagyarÍslenskaIgboBahasa IndonesiaGaeligeItaliano日本語Basa Jawaಕನ್ನಡҚазақ тілі한국어كوردی‎КыргызчаLatinLatviešu valodaLietuvių kalbaLëtzebuergeschMalagasyBahasa MelayuMalteseTe Reo MāoriमराठीМонголဗမာစာनेपालीNorsk bokmålPolskiPortuguêsਪੰਜਾਬੀRomânăРусскийSamoanGàidhligСрпски језикSesothoShonaසිංහලSlovenčinaSlovenščinaAfsoomaaliEspañolBasa SundaKiswahiliSvenskaТоҷикӣதமிழ்తెలుగుTürkçeУкраїнськаO‘zbekchaTiếng ViệtCymraegisiXhosaYorùbáZulu